16 september 2005

Camera trap

Toen we afgelopen vrijdag in de stromende regen hair traps voor beren aan het controleren waren, kwamen we ook een andere trap tegen. Een zogenaamde camera trap (was niet moeilijk te raden was al verklapt in de titel). Deze camera traps worden geplaats bij de hair traps voor de beren om op die manier een beer op de foto te kunnen "vangen" als ze het lekkers in de bear trap aan het oppeuzelen zijn.

Een camera trap is een heel simpel maar ingenieus apparaat. Je neemt een fototoestel (die zich zelf opwind na elke foto...), een flitser, een trigger en een hele rits baterijen. Dit alles stop je in waterdichte en stootbestendige boxen en hang je in een boom. De trigger van deze camera is een infra rood lampje die de camera af laat gaan als er iets door de straal heen loopt. Is een best nauwkeurige methode, het werkt helaas ook op meer dieren dan alleen de benodigde beer. Als een beer nu langere tijd bij een hair trap blijft treuzelen zal je denken dan is zo'n rolletje snel vol... Das waar, maar... Er zit een vertrager in die er voor zorgt dat pas na een minuut of drie een nieuwe foto gemaakt kan worden. Op deze manier krijg je een mooie serie foto's van een zelfde individuele beer.

Alle kettingen en slotjes die op de foto te zien zijn, zijn niet aangebracht om het te beschermen tegen dieren. De camera traps werden (en worden) nogal eens gestolen door mensen (is inderdaad ook een dier). Elk doosje heeft zijn eigen slotje en zijn eigen sleuteltje, verder wordt het geheel met kettingen aan de boom bevestigd. Heel handig allemaal, maar niet als het regent dat het giet en je handen glibberig zijn van het klauteren door de modder. Verder gaat er echt een hele partij baterijen in om ervoor te zorgen dat het geheel een aantal weken in het bos actief kan blijven.
Deze camera traps worden ook gebruikt voor het verkrijgen van foto's van lynxen - ik heb al een paar mooie plaatjes gezien. De foto series (meerdere foto's vlak na elkaar van hetzelfde individu) worden gebruikt om individuele dieren van elkaar te onderscheiden. Er wordt bij lynxen gekeken naar de patronen van vlekken en strepen in de vacht, die specifiek en herkenbaar zijn. Op die manier wordt er dan gekeken hoeveel individuen er zijn in een bepaald gebied. En met formules (moeilijk, moeilijk, wiskunde) kan dan berekend worden hoeveel lynxen er zich per km2 in een gebied bevinden.

Erg ingenieus bedacht dus allemaal. Ik zal ook gaan werken met een aantal gemaakte camera trap foto's (en hopelijk nieuwe) om uit te zoeken of het om dezelfde of verschillende individuen gaat en zo ja hoeveel, en hoe ze zijn te herkennen. Lijkt me erg leuk, maar of dat het ook echt leuk is dat kan ik later pas vertellen....

1 opmerking:

Anoniem zei

Schrijf en typfouten verbeterd